Comportamentul civilizat in viata de zi cu zi


Ce este un gentleman?
Un gentleman este acel domn care apuca zaharul cu clestisorul, chiar daca este singur la masa si cel care se barbiereste si se imbraca special pentru cina, chiar daca traieste singur in jungla. Adevaratul gentleman are cateva tabuuri pe care nu le incalca niciodata. El nu vorbeste despre bani in societate, nu se imprumuta decat in cazuri extreme si niciodata de la o femeie, nu comenteaza in fata unor terte persoane gesturile si vorbele sotiei sau ale copiilor sai, nu dezvaluie nimanui secretele sau dificultatile lui familiale, isi domina pasiunile, emotiile, sentimentele si este politicos fata de toata lumea. Cu alte cuvinte, se straduieste sa nu supere pe nimeni si sa-i faca pe cei din jur sa se simta bine.

Greseli de nepermis
Nu se arunca hartii sau resturi de mancare pe strada. Nu ne pieptanam, dregem fardul sau stergem pantofii in public. Nu se fumeaza, nu se mananca pe strada. Atunci cand trotuarul se ingusteaza sau cand se intra intr-o incapere, femeia trece inaintea barbatului, varstnicul inaintea tanarului si superiorul inaintea subalternului.

Conversatiile pe strada
Strada nu este un loc potrivit pentru o conversatie. Dar daca interesele o cer, e bine sa nu ramanem in mijlocul drumului si nici sa vorbim prea tare.

Urcarea si coborarea din transportul in comun
In mod conventional, urcarea calatorilor se face prin spate si pe jumatatea din stanga a usii de la mijloc. Coborarea se face pe cealalta jumatate si pe usa din fata.

Locul pe scaun
Este obligatoriu sa cedam locul batranilor, femeilor insarcinate, persoanelor cu copii in brate, infirmilor. Din gentilete putem oferi si doamnelor scaunul.

Cum ne comportam in masinile mici?
In taxi nu ne asezam niciodata langa sofer, iar o adevarata doamna nu sta pentru nimic in lume in fata. Barbatul care insoteste o doamna nu se va aseza nici el langa sofer ci in spatele acestuia. La capatul calatoriei domnul coboara si o ajuta pe doamna sa iasa din taxiu si apoi plateste soferul. In masinile particulare, insa, domnul in varsta sau superiorul se aseaza in dreapta persoanei aflate la volan.

Teatrul, cinematograful, concertele
Un barbat va merge la teatru seara in costum de culoare inchisa. El isi va lasa la garderoba palaria, manusile si paltonul, dupa ce a ajutat-o pe doamna sa-si scoata haina. Pe randul de scaune, barbatul trece primul si cu fata spre ceilalti. Este de neconceput sa mananci sau sa comentezi in timpul spectacolului.

Ne descaltam la usa cand intram intr-o casa?
Codul ne spune categoric ca nu, nu trebuie sa ne descaltam atunci cand suntem in vizita. E greu de suportat spectacolul pe care-l ofera o persoana frumos imbracata dar…desculta. Gazda este obligata sa aiba in antreu niste papuci, in cazul in care musafirul insisita sa se descalte.

Cum vorbim la telefon?
Cand suna telefonul trebuie sa raspundem cel tarziu dupa al cincilea apel. De obicei cel care a sunat se recomanda dupa ce in prealabil a salutat. Trebuie sa avem grija cum raspundem la telefon. Daca cel care ne cauta, ne-a deranjat, nu trebuie sa-l repezim. Atunci cand dam un telefon trebuie sa avem grija sa nu o facem nici prea devreme, nici seara tarziu si nici la pranz.

0 comments:

Post a Comment